LAZER YÖNTEMİ
Tüp Bebek – Mikroenjeksiyon yönteminde Lazer çeşitli şekillerde kullanılabilmektedir. Başlıca üç kullanım alanı vardır.
Kısaca özetlenecek olur ise:
-Assistedhatching (halk arasında tıraşlama, embriyo duvarında pencere açılması ): Lazer kullanılarak uygulanabilir. Lazer tekniği ile embriyoya zarar verilmeden embriyo zarı inceltilebilir, delinebilir ve böylece embriyonun rahme tutunması artırılmaya çalışılır. Bu konuda çok önemli bir nokta işlemi yapacak olan laboratuar sorumlusunun lazer kullanımına hakim olmasıdır. Yanlış uygulamalarda embriyo ciddi hasar görebilir ve gebelik üzerine oranı düşürücü etki yapar.
– Embriyodan genetik analiz için biyopsi yapılması yani hücre alınması (PGD&PGS işlemi için): Lazer yardımı ile embriyoyu zedelemeyecek bir delik açılarak, embriyoyu temsil eden-örnekleyen bir yada iki hücre çıkarılır. Genetik bölümünce analizi yapılır ve sağlıklı embriyolar transfer edilir. Bu işlemde lazer kullanımı büyük kolaylık sağlar. Her teknikte olduğu gibi deneyimli ellerde yapılması gereklidir.
-Lazer yardımı ile mikroenjeksiyonun yapılması: ICSI işlemi yani bizzat mikroenjeksiyon işlemi eğer hasta kriterleri uygun ise lazer ile yapılabilmektedir. Bu sistem kişiye özel olarak uygulanmaktadır. Amaçlanan; işlem sonrası yumurta dejenerasyon oranını aşağılara çekmektir.
Lazer sistemlerinin 35 yaş ve üzerindeki kadınlar ile daha önce ICSI (mikroinjeksiyon) uygulamalarına rağmen gebe kalamamış kadınlarda yumurtaların mikroenjeksiyonla döllenmeleri esnasında lazer sisteminin kullanılmasının, döllenme oranını artırdığını, embriyo kalitesini artırdığını ve gebelik oranlarını olumlu etkilediğini Doç Dr Aygül Demirol yaptığı bilimsel çalışmalarda göstermiş. Bu konuda yayınlar yapmış, kongrelerde sunumlar yapmıştır. Lazerin ayrıca genetik tanı ve tıraşlama tekniklerinde uygulanmasının getirdiği fayda ve kolaylıklardan dolayı üstünlüğünü göz önüne alarak yine uygun hastalarımızda yaygın olarak kullanılması gerekir.
Comments are closed