Kadın sağlığı, üreme tıbbı ve genel sağlık konularında kapsamlı bir hizmet sunmaktayız. Bilgi ve birikimimizi kullanarak her hastanın benzersiz ihtiyaçlarına odaklanıyor, kişiselleştirilmiş çözümler üreterek sağlıklı bir yaşam için rehberlik ediyoruz.

Çalışma Saatlerimiz

Foto Galeri

Sağlıklı Bilgiler

Laparoskopi

Laparoskopi, endoskopik cerrahinin karın içi operasyonlarındaki uygulama şeklidir.

Deneyimli ekipler tarafından uygulandığında kadın hastalıklarındaki ameliyatların % 95′i endoskopi tekniği ile yapılabilmektedir. Endoskopik cerrahi veya minimal invasif cerrahide operasyonlar vücut dışından yapılmakta, karın içindeki görüntü kamera sistemiyle monitöre aktarılmaktadır. Kadın hastalıklarında endoskopik cerrahilaparoskopi ve histeroskopi olarak ikiye ayrılmaktadır. Karından yapıldığında adına laparoskopi, vaginadan girilerek yapılan rahim içi operasyonlarında ise Histeroskopi adını almaktadır.

Laparoskopik lazer cerrahisi genel anestezi altında gerçekleştirilir. Göbek içinden 1 cm’ lik kesi yapılarak bir iğne yardımıyla karın boşluğu 3-4 litre karbon dioksit (CO2) gazı verilerek şişirilir. Ardından göbekten girilerek karın içerisine bir optik tüp (laparoskop) yerleştirilir.

Bu optik sistem, bir video-kamera sistemine bağlanır ve karın içindeki görüntü monitör ekranına yansıtılır. Bu şekilde laparoskop karın içindeki herhangi bir bölgeye yönlendirilerek monitörde izlenebilmektedir. Daha sonra kasık bölgelerine birer adet 0.5 cm’lik iki delik açılır. Bu delikler operasyonun gerçekleştirilmesinde kullanılacak aletlerin sokulması için kullanılmaktadır.

Laparoskopide lazer kullanımı

Klasik laparoskopi operasyonlarından farklı olarak laparoskopik lazer cerrahisinde laparoskopun ucuna kameranın haricinde lazer sistemi de bağlanmaktadır. Dolayısıyla laparoskop içinde optik bir kanal ve lazer ışınlarının geçeceği ikinci bir kanal daha vardır. Cerrahın kontrol ettiği lazer enerjisi ile karın içindeki organlarda kesme, yakma ve kanama durdurma gibi işlemler yapılabilmektedir.

Lazer kullanımı laparoskopik cerrahiye pek çok avantajlar kazandırırken ameliyat süresini de belirgin olarak kısaltmaktadır. Ameliyat süresinin kısalması ise hastanın daha az anestezi alması ve daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır. Lazer cihazı, lazer kolu aracılıyla göbekten girilen laparoskopa monte edilmektedir. Lazer cihazı, elektrik enerjisi ile uyarılan ve harekete geçirilen atomların açığa çıkardığı lazer ışınlarını üretmektedir. Lazer kolunun içinde bulunan aynalar aracılıyla lazer ışınlarının yönü değiştirilerek istenilen organa veya bölgeye ulaştırılmaktadır. Laparoskopik cerrahide değişik lazer kaynakları (CO2, Argon, Nd:YAG lazer v.s.) kullanılmaktadır. Merkezimizde bu amaçla özellikle CO2 lazer kullanılmaktadır. Diğer lazer türlerine göre pek çok üstünlüğü bulunmaktadır.

Gerek lazer yardımı ile ve gerek kasık bölgesine açılan 0,5 cm’lik iki delikten sokulan aletlerle pek çok işlemler yapılabilmektedir. Lazer ışığı, karın içerisinde bir bıçak gibi kullanılarak operasyona olanak sağlamaktadır. Bu teknikle, doğum kontrolü amaçlı tüplerin bağlanması gibi basit operasyonlar yapılabildiği gibi myomçıkartılması, rahmin alınması gibi ileri düzey operasyonlar da aynı şekilde bu 3 delikten rahatlıkla yapılabilmektedir.

LAPAROSKOPİK CERRAHİNİN AVANTAJLARI NELERDİR ?

Bu tekniğin, klasik açık cerrahiye göre pekçok avantaj vardır. Bundan dolayı, tüm branşlarda açık ameliyatlar yerini yavaş yavaş laparoskopik veya endoskopik tekniklere bırakmaktadır.
 

Avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Operasyonlar geniş kesi yapılmadan, yani karın açılmadan gerçekleştirilmektedir. Ciltte geniş ameliyat izi olmaz. Göbek içinden ve kasık bölgesinde açılan 3 küçük delikten bütün işlemler yapılmaktadır. Ciltte estetik açıdan rahatsız eden iz bırakmaz.
  • Laparoskopi ameliyatları mikro-cerrahi prensipleriyle yapıldığından, karın içerisinde ve ameliyat alanlarında minimal hasar meydana gelmekte ve iyileşme daha kolay ve çabuk olmaktadır.
  • Laparoskopi sonrası karın içerisinde operasyona bağlı yapışıklıklar daha az olmaktadır. Açık ameliyatlarda daha fazla yapışıklık meydana geldiğinden, özellikle çocuk sahibi olmayı düşünen anne adaylarına öncelikli olarak laparoskopi önerilmelidir. Bazen açık ameliyat sonrası tüplerde oluşan yapışıklıklara bağlı olarak tıkanıklıklar meydana gelmektedir.
  • Karın içinde gözlenmesi en zor bölgeler laparoskopi yöntemiyle rahatlıkla görülebildiğinden tedavi imkanı ve başarısı artmaktadır.
  • Laparoskopik ameliyatlar sonrası hastanın ağrı şikayeti daha az olduğundan hastanın genel durumu daha iyi olmaktadır. Ağrı kesici kullanma ihtiyacı fazla değildir.
  • Laparoskopik ameliyatlar sonrası hastanede kalış süresi daha kısadır. Çoğunlukla aynı gün veya ertesi gün taburcu olunmaktadır. Hastanın ayağa kalkma ve normal fiziksel aktivitesine kavuşması daha kolay ve hızlı olmaktadır. Karın duvarı açılmadığı için hasta daha çabuk iyileşir.
  • Hastanın işine yeniden dönebilme süresi sadece 1 haftadır. Bu süre klasik operasyonlarda 6-7 haftayı bulmaktadır.

Hangi hastalıklarda ameliyatlar laparoskopi ile yapılır?

Genelde her türlü jinekolojik ameliyatlar için laparoskopi kullanılabilir. Ameliyatın uygulanacağı hastalıklar;

·         Yumurtalık kistleri

·         Miyomlar

·         Gebe kalmayı sağlayan tüp cerrahileri

·         Endometriozis

·         Rahmin alınması

·         Kanser ameliyatları

Jinekoloji ve kısırlıkta laparoskopi hangi ameliyatlarda kullanılır?

Laparoskopik ameliyatlar hem tanı koymak hem de tedavi etmek amacı ile kullanılır. Tanı koymak için gözlem yapılır. Tedavi için ise cerrahi müdahaleler ile uygulanır. En çok uygulandığı hastalıklar;

Polistik over sendromu: hastalıkta hem tanı hem de teşhis için laparoskopi kullanılır.

İnfertiliteKısırlığın tanısında ve tedavisinde laparoskopi kullanılır. Tüplerde ki sorunlar ve yapışıklıklar laparoskopi ile anlaşılır ve tedavi edilir.

Yapışıklık: daha evvel geçirilmiş ameliyatlara bağlı gelişen yapışıklıkların tedavisinde laparoskopi kullanılır.

Dış gebelik: dış gebeliği tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir.

Miyom ameliyatları: laparoskopi ile başarıyla yapılan ameliyatlardır.

Rahim ameliyatları: rahmin ve yumurtalıkların alınmasında kullanılır.

Comments are closed