BLASTOSİST TRANSFERİ
Önemli mesajlar:
– Blastosist transferi bazı hasta grubunda tercih edilmesi gereken bir yöntemdir
– Tüm vakalara uygulanmamalıdır
– Embriyonun hangi gün rahme yerleştirileceğine kişiye özel olarak, rahim içi gelişimine ve embriyonun gelişimine göre karar verilmelidir
– Tüm vakalar için 5. Gün-6. Gün blastosist transferi yada 3. Gün- 2. Gün embriyo transferi doğru değildir
– Hangi gün transfer yapılacağına vakanın önceden başarısız denemeleri var ise bu detaylara göre ve aktif tedavi sürecinde laboratuar takibine göre karar verilmelidir
– Laboratuar kalitesi en doğru transfer gününe karar vermekte esastır
– Tüm bu detaylar transfer öncesi çiftler ile paylaşılmalı ve vakanın transfere gönül rahatlığı ile, bilinçli şekilde girmesi sağlanmalıdır
Blastosist dönemi embriyolar laboratuar ortamında döllenme sonrası 5. veya 6. gün elde edilmektedir.
Bu dönemden sonra embriyoların laboratuar ortamında kültüre edilmesi mümkün değildir. Anne rahmine transfer edilmesi gerekmektedir. Embriyo transfer sonrasında 6-7 günlerde koruyucu tabakası olan zona pellüsidadan kurtulur ve rahim dokusuna tutunmaya başlar.
Blasosist dönemi embriyoları fetusu (bebeği) oluşturan iç hücre kitlesinde ve plesantayı oluşturan trofoektoderm hücrelerinden oluşan çok hüçreli (100-120) bir yapıya sahiptir. Bu döneme ulaşmış embriyolar iç hücre kitlesinin ve trofoektoderm yapısının kalitesine göre sınırlandırlır. Her ikisininde kaliteli olduğu embriyoların transferi ile çok daha yüksek gebelik oranları elde etmek mümkündür. Ayrıca blastosist dönemine ulaşmış embriyolar ultra hızlı dondurma yöntemi olan vitrfikasyon ile başarılı şekilde dondurulabilmekte ve ihtiyaç duyulduğunda başarıyla çözülebilmektedir.
BLASTOSIST (5.gün embriyo) TRANSFERİ
Laboratuar ortamında 5 gün boyunca takip edilip geliştirilen embriyolara blastosist adı verilir. 5. günde yapılan embriyo transferine de blastosist transferi denir.
1978 yılında elde edilen ilk başarılı tüp bebek uygulamasından bugüne kadar geçen zamanda baş döndürücü bilimsel gelişmelere tanık olduk.
Günümüzde uygulanmakta olan ileri tüp bebek tekniklerinden bir tanesi olan 5. gün blastosist transferi, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere çok daha yüksek oranlarda gebelik şansı sunmaktadır.
Tüm ülkelerde çoğul gebeliğin yarattığı risklerden korunabilmek için transfer edilen embriyo sayısına yasal sınırlamalar getirilmiştir. Ülkemizde bu sınır en fazla 2 embriyodur. 5.gün embriyo transferinde 1 veya 2 blastosist verilerek hem çoğul gebelik riski azaltılmış hem de gebelik şansı yükseltilmiş olur. Kromozomal anormallik taşıyan embriyoların blastosist dönemine ulaşabilme ihtimali normal olan embriyolara oranla çok daha düşüktür. Böylece, 5 günde kromozomal olarak daha sağlıklı embriyoların seçilebilme ihtimali yüksektir. Dolayısıyla 5.gün transferi ile daha yüksek implantasyon (ana rahmine tutunma) ve gebelik oranları elde edilebilmektedir.
Ancak 5.gün blastosist transferi yapabilmek ve başarılı sonuçlar elde edebilmek için tüp bebek ünitesinin belirtilen yüksek niteliklere sahip olmasını gerektirir:
– Laboratuar koşulları üst düzeyde olmalı. Dizaynı, havalandırması, temizliği ve bunların periyodik kontrolleri hatasız yapılmalı.
– Yeterli ve kaliteli ekipmanlara sahip olmalı. Tüm ekipmanların kontrol ve kalibrasyonları düzenli yapılmalı.
– Alanlarında profesyonel tecrübeli bir ekibe sahip olunmalı.
-Blastosist transferi gibi titiz takip gerektiren tekniklerde tecrübeli embriyologların yeterli sayıda olmalı.
– Bir tüp bebek ünitesi sürekli yenilenmekte olan teknolojik gelişmeleri düzenli takip etmelidir. Kaliteli embriyo gelişiminde direkt etkisi olan ileri tüp bebek tekniklerini uygulayabilmelidir.
BLASTOSIST TRANSFERİ KİMLERE UYGULANIR
Döllenen yumurta sayısının çok olduğu (genelde 7 ve üzeri) ve 2.gün embriyo kalitesinin iyi olduğu tüm çiftlerde uygulanabilir. Döllenme işleminden sonraki gün hasta öyküsünü bilen doktor ve embriyologların konsültasyonu ile uygun çiftlere 5.gün blastosist transfer önerisi yapılır.
Laboratuarımızda blastosist transferi çok başarılı şekilde uygulanmakta ve çok yüksek gebelik oranları elde edilmektedir. Ayrıca transfer sonrası kalan kaliteli embriyolar ileri hücresel dondurma tekniği olan vitrifikasyon yöntemi ile başarılı şekilde dondurularak çiftlere ikinci bir şans daha sunulmaktadır.
Comments are closed